Kijk de UvA

November 2014

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

M.A.E. Prenger

Actualiteitenrubrieken op de Nederlandse TV

Wie nu naar de Nederlandse televisie kijkt, struikelt bijna over de actualiteitenrubrieken. Toch is dat journalistieke genre pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. Coen Verbraak praat in De Kennis van Nu erover met Mirjam Prenger, historica, media-onderzoeker en coördinator van de master Journalistiek en media aan de Universiteit van Amsterdam.

B.M. Burgoon

'Goed moment voor forse impuls in de EU'

20 miljard euro zit er in het speciale Europese investeringsfonds dat Jean Claude Juncker presenteerde. Hij hoopt daarmee investeerders over de streep te trekken om in risicovolle, maar kansrijke projecten te stappen. Brian Burgoon, hoogleraar Internationale en vergelijkende politieke economie, reageert BNR.

prof.dr. E.A. (Lisa) Kuitert

Mag je tweedehands e-books verkopen?

Dat is een van de vragen waar het dinsdag over ging in het Hoger Beroep van de Nederlandse Uitgeversbond tegen de webshop Tom Kabinet die mensen de mogelijkheid biedt hun oude E-book door te verkopen. In Radio EenVandaag de analyse van hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA Lisa Kuitert.

Erella Grassiani

Spanningen in Jeruzalem

De huizen van de daders van het bloedbad in een synagoge in Jeruzalem zullen worden gesloopt, zo heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag bepaald. Antropologe Erella Grassiani geeft uitleg bij Radio 1 over de nog steeds gespannen situatie in Jeruzalem.

T.W.G. van der Meer

‘Migranten hebben minder recht op WW'

In een tijd dat de sociale zekerheid onder druk staat zijn er grenzen aan het solidariteitsgevoel. Nederlanders gunnen in Nederland geboren werklozen vaker een hoge uitkering dan zij aan werkloze migranten gunnen, blijkt uit onderzoek van onder andere politicoloog Tom van der Meer. Hij vertelt erover bij ‘EenVandaag’.

Valkenburg - P - M

Schermgaande jeugd

Televisiekijken is uit, dagelijks brengen jongeren zo’n zes uur door op hun mobiel of tablet. Is dat teveel of helemaal niet erg? Universiteitshoogleraar Patti Valkenburg schreef over dit onderwerp het boek Schermgaande jeugd. Ze vertelt erover bij de VRT.

dhr. prof. dr. Henk van Os, Universiteitsprofessor

Wie bepaalt de waarde van kunst?

Kunstkenner en hoogleraar Henk van Os beantwoordt deze en andere vragen over kunst in een online collegereeks bij ‘De Universiteit van Nederland’.

Floris Vermeulen

De populariteit van Kuzu en Öztürk

De twee Turks-Nederlandse Kamerleden die uit de PvdA zijn gestapt, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, willen een eigen politieke beweging oprichten. In het ‘NOS Journaal’ legt politicoloog Floris Vermeulen uit dat de partij door de populariteit van Kuzu en Öztürk kan groeien, maar dat deze populariteit tegelijkertijd nadelig kan zijn.

Appel

‘Sneeuwwitje was onvoorstelbaar gruwelijk'

Sprookjes zijn vaak griezelig, maar eerdere versies ervan waren vaak nog veel wreder. Dan Hassler-Forest, onderzoeker Populaire cultuur, legt uit hoe gruwelijk het verhaal van Sneeuwwitje in de 19de eeuw was en waarom sprookjes vandaag de dag nog zo populair zijn.

Suzanne van de Vathorst, AMC, hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven

Euthanasiepraktijk ter discussie

Ethica Suzanne van de Vathorst reageert in 'Buitenhof' op de uitspraak van Theo Boer, voormalig lid van een Regionale Toetsingscommissie, dat Nederland veel te ver is gegaan in het toestaan van euthanasie.

Eddie Brummelman

Narcistische ouders overschatten hun kinderen

Onderzoekers van de UvA en de UU hebben ontdekt dat vooral narcistische ouders hun kinderen vaak overschatten. Psycholoog Eddie Brummelman legt op Radio 1 uit hoe deze ouders zichzelf en hun kinderen zien en hoe de ouders met complimenten hun kinderen vormen.

top

Geen werk mee naar huis

Een werknemer moet het recht hebben om thuis onbereikbaar te zijn voor zijn baas, beweert gedragswetenschapper Machteld van den Heuvel in ‘De Stelling van Amsterdam’.

Hersenen op sterk water

Bezeten door geesten

‘Heeft u wel eens gedacht dat u bezeten bent door een geest?’ Het is een vraag die een psychiater in Nederland niet snel zal stellen. Toch doen psychiaters er goed aan om het geloof in geesten bespreekbaar te maken. Psychiater Marjolein van Duijl legt bij ‘De Kennis van Nu’ uit waarom, en vertelt over haar onderzoek naar traumaverwerking in Oeganda.

H.J. Jurgens

Nederland na de val

Volgende week zondag is het 25 jaar geleden dat de Muur tussen Oost- en West-Berlijn viel. Voor Duitsland een grote gebeurtenis, maar het heeft ook zijn impact gehad op Nederland. Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut schreef er een boek over: Na de val, Nederland na 1989. Hij vertelt erover in ‘Met het oog op morgen’.

Jan van Maarseveen

Vitamine C of vitamine € ?

Het is herfst en daarom grijpen veel mensen naar de vitaminepillen. De prijzen van deze vitamines verschillen onderling veel. Heeft dit prijsverschil consequenties voor de kwaliteit van de pillen? Volgens chemicus Jan van Maarseveen niet, zo legt hij uit bij ‘Radar’.

Dan Hassler-Forest

Over populaire cultuur

Is Superman Amerikaanse propaganda? En waarom is gamen beter voor ons dan het lezen van een goed boek? Docent Dan Hassler-Forest beantwoordt deze en andere vragen over populaire cultuur tijdens een collegereeks bij ‘De Universiteit van Nederland’.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

4 december 2014